Steeds vaker zoeken onze klanten voor het tot stand brengen en uitvoeren van hun procesautomatisering en informatieprojecten niet enkel instrumentatie maar ook assistentie van een ervaren en betrouwbare partner.

Voor de verantwoordelijke projectleider is het belangrijk dat deze partner hem niet alleen kwalitatief hoogstaande producten, maar ook een eenvoudig advies en een uitstekende service tot een totaaloplossing kan leveren. Welnu, deze vier aspecten: kwalitatief hoogstaande producten, advies, service en totaaloplossingen zijn onze business.

Onze kracht is een combinatie van applicatiekennis, proces- en regeltechnologie, systeemkennis, ervaring met real-time toepassingen, ervaring in de productieomgeving, systematische projectaanpak en een sterke kwaliteitscultuur.

Onze diensten zich hoofdzakelijk:

 • Engineering, voorstudie, tekenwerk, configuratie, programmeerwerk, industriële informatie technologie en projectbeheer…
 • Elektriciteit, paneel- en kastenbouw….
 • ‘On-site' installaties, opstart en inbedrijfname, optimalisatie…
 • Maar ook kalibratiediensten, opleidingen service- en dienst naverkoop

Voorstudie

Gebaseerd op de klantspecificaties en de projectbeschrijving worden hier al de nodige componenten voor de uitvoering van het project geëvalueerd en geselecteerd: van de meest eenvoudige kabel of schakelaar tot componenten zoals sensoren, omvormers, PLC's, besturingssoftware, enz.

Tekenwerk

Na de voorstudie, de planning en de 'pre-engineering' worden alle noodzakelijke constructietekeningen en elektrische schema's gerealiseerd. Dit kan met verschillende tekenpakketten gebeuren. Wij gebruiken hoofdzakelijk “Eplan”. Onder deze afdeling valt ook het graveren van naam- en nummerplaatjes en het ontwerpen van synoptische panelen.

Paneelbouw & industriële elektriciteit

Voortgaand op de schema's en de constructietekeningen zijn elektriciens en monteurs actief met de montage en bedrading van de verschillende projecten. Hiervoor beschikt PICS over een modern, ruim en goed geëquipeerd atelier. Afhankelijk van de opdracht wordt een gedeelte hiervan ook bij de klant zelf uitgevoerd.

PLC & DCS configuratie

Siemens, Allen Bradley, Schneider, GE Fanuc, Mitsubishi & Wago zijn maar enkele van de PLC's die door onze ingenieurs geprogrammeerd worden. In eerste instantie zijn het de klantspecificaties die de keuze van de PLC bepalen.

 

Supervisie & Data-acquisitie

Bedieningspanelen, visualisatiesystemen en 'Man- machine interfaces' gaan hand in hand met geprogrammeerde logica. Hiervoor kan PICS van het meest eenvoudige bedieningspaneel tot gesofistikeerde SCADA- of eigen ontwikkelde software inzetten.

Pics heeft op dit vlak uitgebreide ervaring met o.a.:

 • Adroit
 • Cimplicity
 • Siemens Win CC
 • Wonderware Intouch

Factory-IT

Standaard systemen voldoen vaak niet aan de process eisen. PICS levert de gepaste oplossing waarbij gebruik wordt gemaakt van standaard software pakketten zoals:

 • C/C++,
 • JAVA,
 • Visual Basic,
 • Visual Studio,
 • .Net
 • en tenslotte databases zoals •  Access, •  SQL, ...

 

Communicatie & Informatietechnologie

Eén van de belangrijkste specialisatie binnen onze activiteiten als systeemintegrator is het leggen van de verbinding tussen verschillende besturingssystemen. Datacommunicatie is hier het sleutelwoord. Profibus, Interbus, Ethernet, CAN, CAL, DeviceNet, LON, OPC, SDS zijn voor PICS bekend terrein. Het bedienen en programmeren van installaties op afstand neemt hier een belangrijke plek in!

Opstart & Optimalisatie

Zowel nieuwe systemen alsook omgebouwde of gemoderniseerde installaties worden na uitgebreide acceptatie testen FAT & SAT door PICS in bedrijf genomen. Het zijn niet enkel de opstart activiteiten maar ook de optimalisatie van de installaties en de opleiding van het productiepersoneel die voor de succesvolle afronding van de door PICS uitgevoerde projecten verantwoordelijk zijn.

Dienst naverkoop

Herstellingen, kalibraties en opleidingen zowel binnenhuis als ook bij de klant vervolledigen onze diensten.