Grote productupdate voor Mini8 Loop Controller V5.04

Eurotherm van Schneider ElectricTM is verheugd de release aan te kondigen van de opnieuw ontworpen Mini8®-loopcontroller met een nieuwe firmwareversie, V5.04. Deze release biedt veel verbeteringen, met behoud van de best verkopende functies waar onze klanten dol op zijn.

Oorspronkelijk uitgebracht in 2004, is de Mini8 het bestverkochte aanbod van PID-controllers van Eurotherm geworden.

De belangrijkste voordelen zijn:

 • Betrouwbare, herhaalbare precisieregeling, die voldoet aan de nauwkeurigheidseisen van AMS2750F en CQI-9
 • Modulaire I/O
 • Focus op analoge uitmuntendheid
 • Fysiek compact, ruimtebesparend in de behuizing
 • IEC 61131 functieblokbedrading voor flexibele toepassingen, eenvoudig of complex
 • Klaar voor Industrie 4.0, met een keuze aan communicatie-opties voor machineconnectiviteit
 • Nu met de nieuwste generatie hoogwaardige besturing met autotune om de inbedrijfstelling en engineeringtijd te minimaliseren, voegt de nieuwe Mini8 aanzienlijke verbeteringen toe:
 • Meer verwerkingskracht, meer draden en functieblokken en snellere communicatie
 • Maximaal 24 lussen kunnen worden verwerkt in een enkele doos, met behulp van Ethernet-communicatie en externe I/O
 • State-of-the-art "SuperLoop"-functieblokken, een combinatie van enkele-lus PID- en cascaderegelingsmodi met volledige autotune
 • Native Ethernet en volledig geïsoleerde EIA-485 seriële Modbus RTU
 • Batterijloos ontwerp vermindert de impact op het milieu en elimineert de noodzaak voor periodieke batterijvervanging
 • Opnieuw ontworpen rond IIoT en best practices op het gebied van cyberbeveiliging ter ondersteuning van 'defense in depth'-strategieën
 • Vorm/pasvorm compatibel met bestaande Mini8. Geen wijzigingen nodig aan tekeningen of bedrading
 • Hoge niveaus van achterwaartse compatibiliteit voor applicaties en een geautomatiseerde applicatievertaaltool

Toekomstige releases die gepland zijn voor 2022 omvatten een native EtherCAT®-server met volledige ETG.5003.2060 temperatuurcontroller ondersteuning voor apparatuur voor de fabricage van halfgeleiders, en een ramp/ soak-programmer.

De nieuwe Mini8 bestellen

Om de nieuwe Mini8 te bestellen, selecteert u een van de Veld 1-opties met een "E"-achtervoegsel. Deze zijn gelijk aan de codes zonder achtervoegsel die worden gebruikt door de oudere variant, bijvoorbeeld "ACQ", "4LP", enz.

Voor de beste compatibiliteit met de oudere Mini8, kunnen gebruikers "LEG" selecteren voor "Legacy" in veld 10 om het oudere Eurotherm-functieblok van het regelalgoritme te bieden. Het Legacy loop-functieblok biedt echter niet de voordelen van de SuperLoop-besturingsblokken. Eurotherm raadt het gebruik van de SuperLoop aan voor alle nieuwe toepassingen.

In de meeste gevallen kunnen applicaties direct worden overgezet naar de nieuwe Mini8 met behulp van de iTools-vertaaltool, en het vertaalproces is zelfs nodig voor zowel Legacy als Superloops.

De rest van de bestelcode voor de nieuwe Mini8 lijkt erg op de oude Mini8. Er zijn extra draden en lussen beschikbaar, er is een andere set communicatie-opties en een nieuwe "Configuration Lock"-functie via veld 19. Dit was voorheen bekend als "OEM-beveiliging" en beschikbaar via EU0725 in het veld specials. Deze functie is bedoeld om configuratie-informatie te verbergen achter een met een wachtwoord beveiligd slot, ter bescherming tegen overdracht van intellectueel eigendom.

Merk op dat waar voorheen de "MODBUS" seriële Modbus RTU-communicatie werd gebruikt, nu de "ISOLMBUS" moet worden gekozen. Dit is functioneel equivalent.

Wat zijn SuperLoops?

"SuperLoops" zijn de huidige state-of-the-art Eurotherm PID-regelfunctieblokken. Ze bieden een superset van regelmodi, waaronder PID, Aan-Uit en Cascade via een enkele interface voor zachte bedrading.

In enkele lusmodus biedt de SuperLoop regelprestaties zoals beschikbaar in de EPC3000 programmeerbare controllers. De Mini8 I/O-structuur kan tot zestien SuperLoops ondersteunen.

Als "Cascade" wordt gekocht, kan de Mini8 maximaal acht lussen ondersteunen in de Cascade-modus. Het is mogelijk om modi te mixen en matchen, zodat twee lussen Cascade kunnen zijn en maximaal twaalf enkele lussen, met behulp van Mini8 fysieke I/O.

Acht extra SuperLoops beschikbaar voor gebruik met externe I/O met invoer- en uitvoerwaarden die worden geleverd via Ethernet-communicatie. Er is een analoge ingang nodig als procesingang en er wordt een analoge uitgangswaarde gegenereerd om te worden toegepast op het uitgangsapparaat. Tijdgeproportioneerde digitale uitgangen worden niet gegenereerd. Dit is bedoeld voor een aantal specifieke toepassingen waar lussen met een lage precisie vereist zijn, waarbij een PLC de ingangen en pulsbreedtemodulatie (PWM) of analoog signaal voor de uitgangen genereert.

Overstappen van de oude naar de nieuwe Mini8-variant

Het bestaande model zal naar verwachting beschikbaar blijven tot Q3 2022, zodat klanten de tijd hebben om hun applicaties te valideren en te migreren naar het nieuwere model.

De Eurotherm-levering van de oudere Mini8-variant is beperkt, omdat onderdelen nu moeilijk te verkrijgen zijn. Dit zal waarschijnlijk worden weerspiegeld in hogere prijzen en uiteindelijk een beperkt aanbod, aangezien belangrijke klanten de voorkeur krijgen waar overgang niet mogelijk was.

Vroegtijdig overstappen helpt de continuïteit van het aanbod te verzekeren en de impact van prijsstijgingen te verminderen.

Sommige bestaande functies zijn niet beschikbaar in de eerste release van de nieuwe Mini8, met enkele andere stopgezet. Zie onder:

1) Realtime klok. De real-time klok heeft een batterij nodig om de tijd bij te houden wanneer het apparaat niet wordt gevoed. Dit wordt ook gebruikt in de bestaande Mini8 om het serienummer en de configuratiegegevens te bewaren - zodra de batterij is verlopen, moet deze worden vervangen, wat moet worden gedaan in een erkend Eurotherm-servicecentrum met een cyclus van ongeveer 7 jaar, inclusief eenheden in winkels die worden gebruikt voor reserveonderdelen. Als de batterij niet op tijd wordt vervangen en zijn functie verliest, gaan serienummers en configuratiegegevens verloren wanneer de netvoeding de volgende keer wordt losgekoppeld. De technologie van lithiumbatterijen is problematisch vanuit het oogpunt van transport en milieu-impact. We maken daarom van deze gelegenheid gebruik om het uit het product te verwijderen en het serienummer en de configuratie-opslag te vervangen door niet-vluchtig FRAM-geheugen.

Daarom zijn de realtime klokgerelateerde functies (Alarm Log, Timed Events) in Mini8 niet beschikbaar in de nieuwe variant.

2) Profibus-DP. Het gebruik van Profibus DP is erg laag en we bouwen aan onze digitale communicatiestrategie voor nieuwe producten rond Ethernet-protocollen. We zullen Profibus DP niet ondersteunen in de nieuwe Mini8-release. De levering van Profinet - de op Ethernet gebaseerde vervanging voor Profibus DP - wordt herzien maar is nog niet gepland.

3) Ethernet/IP. Het gebruik van EtherNet/IP is momenteel laag en op dit moment zijn we niet van plan om het in de nieuwe variant op te nemen. Dit kan echter later worden verstrekt als er voldoende gevalideerde vraag naar is.

4) Niet-geïsoleerde seriële communicatie. Er zijn twee opties voor seriële communicatiehardware in de bestaande Mini8: geïsoleerd en niet-geïsoleerd. De overgrote meerderheid van de bestaande applicaties gebruikt de niet-geïsoleerde versie, aangezien de catalogusprijs iets lager is. Dit brengt echter enkele risico's van elektromagnetische interferentie (EMI) met zich mee, vooral met de nieuwe microprocessor met hogere prestaties, en daarom zullen we de niet-geïsoleerde optie stopzetten. We hebben de catalogusprijs van de geïsoleerde optie aangepast, zodat de impact op de kosten neutraal is.

We gaan verplichten dat de point-to-point-communicatie via de RJ11-configuratieconnector niet wordt gebruikt in toepassingen, bijvoorbeeld voor paneelaansluitingen of I/O. Deze verbinding is niet geïsoleerd en creëert potentieel
voor EMI-risico's.

Onze sterke aanbeveling is dat gebruikers waar mogelijk migreren naar op Ethernet gebaseerde protocollen die meerdere verbindingen op dezelfde kabel ondersteunen en die over het algemeen een vergelijkbare prijs zullen hebben als seriële communicatie met lagere prestaties.

5) EtherCAT. De nieuwe Mini8-variant zal volledig geïntegreerde EtherCAT bevatten, die naar verwachting in het derde kwartaal van 2022 beschikbaar zal zijn. Deze zal de bestaande EtherCAT-interface vervangen. De bestaande interface zal in de nieuwe variant Mini8 niet beschikbaar zijn tijdens de periode tussen de eerste Mini8-release en de latere release van het geïntegreerde EtherCAT-protocol, dus het bestaande Mini8-model moet tot die tijd in EtherCAT-toepassingen worden gebruikt. Het nieuwe EtherCAT-protocol zal voldoen aan de vereisten van het ETG.5003.2060 temperatuurregelaarprofiel voor apparatuur voor de fabricage van halfgeleiders.

6) Wijzigingen in functieblokken. Er zullen verschillende wijzigingen zijn in de functieblokbibliotheek, die de huidige en verbeterde Eurotherm-regelbibliotheek weerspiegelen. Over het algemeen zijn gelijkwaardige functies beschikbaar.

Het meest significant:
1. LIN16-blok wordt vervangen door het nieuwe LIN32-blok.
2. Het Zirconia-blok wordt verwijderd, aangezien de Mini8-hardware nooit met Zirconia-sonde compatibele hoge impedantie-ingangen heeft ondersteund en zal niet verder worden ontwikkeld om dit te doen.
3. Verwijdering van analoge en digitale alarmblokken, te vervangen door het “algemene” alarmblok zoals gevonden in
EPC3000 programmeerbare besturingen. Alle bestaande alarmtypes en modi blijven beschikbaar.
4. Verwijdering van het functieblok Load Simulation.
           
Er zijn kleine verschillen met de communicatie- en instrumentenblokken, met wijzigingen in de parametrering en de logische presentatie van informatie.

7) Subassemblages. Communicatieborden, PSU en microprocessor-subassemblages zijn niet beschikbaar in de nieuwe variant Mini8. I/O-modules zullen beschikbaar zijn.

8) EC8 en FC8 opties. Deze opties bieden respectievelijk een 8-loops extrusie- en ovencontroller, en zullen worden stopgezet vanwege het zeer lage gebruik.

9) De ramp/soak programmer is niet beschikbaar in de eerste release. Het zal naar verwachting beschikbaar zijn in een latere release in 2022, en het is de bedoeling dat het identiek zal zijn aan de bestaande Mini8-programmeur.

Lancering en ondersteunende documentatie

De volledige lancering van de opnieuw ontworpen Mini8 zal plaatsvinden wanneer de EtherCAT-communicatieoptie en Programmer worden vrijgegeven, naar verwachting vóór Q3 2022. Dit omvat productbrochures, verkooppresentaties, battlecards en ander materiaal.

Raadpleeg in de tussentijd de nieuwe Mini8-microsite op: www.eurotherm.com/re-engineered-mini8-loop-controller waar u informatie, een video en een datasheet vindt.

Vanwege de beperkte voorwaartse beschikbaarheid van de bestaande Mini8 is het belangrijk dat eventuele klanten die gebruik maken van de aanbieding zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht van de nieuwe variant.

Begin februari 2022 zullen enkele technische trainingen worden georganiseerd, waarin de verschillen tussen de oude en nieuwe varianten en de werking van de applicatievertaaltool in iTools worden behandeld.

Itools-ondersteuning

V5.04 wordt ondersteund door iTools V9.85. Deze kan worden gedownload van https://www.pics.be/nl/content/itools-software